Ako vybrať reštauráciu


Varenie

Sporák, hrnce, piecť, smažiť, čistiť, miešať, komu by sa to chcelo? I keď je jedlo podstatnou súčasťou života, nie vždy túžime stáť 2 hodiny v kuchyni, či rozmýšľať čo nakúpiť. Hlad je najlepší kuchár, no i studnica nápadov. Možnosť sadnúť si do reštaurácie alebo len v stánku schytiť niečo do ruky je to, čo nás zachráni. Navštevovať stále rovnaký podnik, objednávať si rovnakú položku z menu, ale nie je príliš dobré. Je pekné mať svoje miestečko, kde sa radi vrátime, ale kulinársky svet je obrovský a otvorený dokorán, treba to využiť. Potraviny  nie sú len zdrojom energie, sú pôžitok dostupný každému. Raz za čas sa vyberte a skúste si prezrieť možnosti vo svojom meste. Aké? Ako? Veď je ich toľko a výber je limitovaný len vaším hladom a chuťou. A ak vám jedlo pripravuje niekto iný, zaručene chutí o niečo lepšie.
v občerstvení

„Fast food“

Reštaurácia je príliš „nóbl“? Je veľa hodín? Všade je to drahé? Tak si skočte pre niečo jednoduché a rýchle, dnešok neponúka len stánky s cigánskou, chlebíčky alebo párok v rožku. Rýchle občerstvenie, po anglicky „fast food“, má v zásobe množstvo jedál. Hamburgery, sendviče, bagety, kebab či pizza, nič náročné, nič drahé. Zasýti a nezdrží. Nemusíte skončiť v „mekáči“ alebo so smaženým kuraťom z Kentucky, ani jesť burger od kráľa, menších, skôr domácich, rodinných podnikov je dosť. Dajte si tú námahu a vyhľadajte ich vo svojom okolí, určite vás nesklamú. 
číšník figurka

Svetová kuchyňa

Ak sa neponáhľate a chcete si niekde sadnúť a vychutnať si obed, alebo večeru, nič sa nevyrovná tradičnej reštaurácii. Vyprážaný syr s hranolkami, rezeň, denné menu sú základným výberom v podnikoch, kde sedíme prvýkrát. Neuškodí však skúsiť niečo nové. Už mnohý podľahli indickej, čínskej alebo japonskej kuchyni, teda pokrmom, ktoré nie sú typické v našom regióne. Svoje čaro nestráca ani talianska či francúzska kuchyňa, zopár ruských sa u nás tiež nájde. Treba byť len otvorený novým chutiam a nebáť sa. Pre konzervatívcov platí, všade dobre, doma najlepšie, a tak im pravé slovenské špeciality nesmú chýbať. Česká, rakúska a maďarská kuchyňa zasa ponúka svoju originalitu len kúsok za hranicami.    

Na čo si dať pozor

Proti gustu žiaden dišputát, každému z nás chutí niečo iné. Nie je možné tlačiť vegetariána na teľací kebab alebo sedieť s niekým, kto nemá rád ryby pri sushi bare. Vôbec sa nebojte skúšať, ale poznajte svoje limity. Internet je skvelým zdrojom na vyhľadávanie nie len reštauračných zariadení, no i recenzií. Alergici, vegáni, diabetici si musia obzvlášť dávať pozor, podnik, čo spĺňa aj ich želania, sa však tiež nájde. Posledným problémom sú, ako inak, financie. Za predpokladu, že nie ste snob, zbohatlík alebo výherca lotérie, vyhnete sa miestam, kde vám za porciu o veľkosti vlašského orecha naúčtujú trojmiestnu sumu. Inak si musíte už len dávať pozor aby vám nezabehlo. Na záver si zaželajme bon appétit!